Skip links

Kinderen kampen steeds vaker met rug- en nekklachten

Jonge kinderen kampen steeds vaker met rug-, hoofd- en nekklachten. Dat zegt de NCA, de Nederlandse Chiropractoren Associatie, die nu aan de bel trekt. Chiropractoren zien steeds vaker jonge patiënten in de praktijk met ernstige klachten, zoals bijvoorbeeld rug- en nekklachten. Een oorzaak hiervoor is dat kinderen steeds vaker onderuit gezakt zitten op hun tablet en telefoon. Aanleiding voor de NCA om hier aandacht aan te besteden en zowel ouders als kinderen bewust te maken van een juiste houding en voldoende beweging.

 

Eigen onderzoek

Uit eigen onderzoek blijkt dat 4 op de 10 kinderen lichamelijke klachten ervaart. Dit komt tevens overeen met de resultaten uit een Deens onderzoek. Bij meer dan de helft van de klachten wordt er niet aangeklopt bij een zorgverlener. En dat is zorgelijk, want pijn beïnvloedt de kwaliteit van leven en heeft indirect invloed op de participatie in sportactiviteiten en zelfs de aanwezigheid op school. De kans is dan ook aanwezig dat het de sportactiviteiten op latere leeftijd beïnvloed, met alle risico’s van dien.

 

Bewustwording begint bij de ouders

In de praktijk blijkt er vooralsnog weinig bewustwording bij de ouders te zijn als het gaat om de lichaamshouding van hun kind. Uit onderzoek van Iene Miene Media blijkt zelfs dat de houding vaak op de laatste plaats staat qua prioriteit. Door middel van de campagne Chirokids wil de NCA meer bewustwording creëren bij de ouders, zodat ze inzien dat een goede houding en voldoende beweging essentieel zijn voor een goede ontwikkeling van hun kind wat lichamelijke klachten op latere leeftijd zal voorkomen.

 

Vroeger dachten we dat rugpijn zelden voorkwam bij kinderen, maar onderzoek schetst nu een ander beeld. De chiropractor kan hierbij helpen, door middel van behandeling of een advies. Veel van deze kinderen – en hun ouders – zijn zo blij met de resultaten dat ze er voor kiezen om enkele keren per jaar te blijven komen voor een check up.

 

Op de website van de NCA staan diverse oefeningen en tips waarmee kinderen en ouders zelfstandig aan de slag kunnen. Je leest het verhaal van o.a. Stijn, die door de behandelingen beter kan voetballen. En over Lotte, die klachten had nadat ze van haar paard was gevallen. Met bewustwording en snel ingrijpen kun je kleine problemen oplossen vóórdat ze groot worden.

 

Bron: NCA

 

De NCA is opgericht op 9 juli 1975 met 8 chiropractoren in Nederland. Inmiddels telt de NCA bijna 300 leden. De vereniging maakt zich sterk voor chiropractische zorg volgens de allerhoogste kwaliteitsstandaard. De NCA behartigt de belangen van haar leden door actieve communicatie met zorgverzekeraars, de politiek en andere belanghebbenden.