Skip links

10 tips bij een lange autorit

Het is juli en dat betekent zomervakantie in het vooruitzicht. Vaker dan voorheen kiezen mensen voor een vakantie met de auto in plaats van het vliegtuig. En hoewel de meesten van ons niet kunnen wachten om er weer even lekker tussenuit te gaan, is de lange autorit naar de vakantiebestemming niet altijd even comfortabel voor je rug. Hierbij dus 10 tips om ervoor te zorgen dat jouw rug de reis zonder problemen overleeft.

 

Tip 1: Begin uitgerust aan de rit

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig om te zeggen dat je uitgerust aan je vakantie moet beginnen, maar toch is het belangrijk. Vermoeidheid zorgt namelijk voor een hoge spierspanning en dit leidt weer tot allerlei klachten. Zorg er dus voor dat je niet gehaast en gestrest op weg gaat en dat je in ieder geval de nacht voor de rit een goede nachtrust hebt gehad.

 

Tip 2: Stel je stoel goed in

Wellicht een beetje een open deur, maar veel mensen nemen niet de tijd om hun stoel goed in te stellen wanneer ze in de auto stappen. Juist voor zo’n lange rit is dat essentieel. Zorg dat de stoel je rug en benen goed ondersteunt en dat je niet te ver naar achteren ‘ligt’. Hierdoor moeten je nek-, schouder- en rugspieren namelijk veel harder werken om je hoofd rechtop te houden. En nog een bonustip: in de meeste auto’s is ook het stuur verstelbaar. Maak hier gebruik van om een zo comfortabel mogelijke zithouding aan te nemen.

 

Tip 3: De truc met de spiegel

Stel na je stoel ook je spiegel goed in, zodat je prettig zicht hebt in een optimale zithouding. Na een tijdje rijden zul je waarschijnlijk merken dat je niet meer goed in de spiegel kunt kijken omdat je wat ingezakt bent. Dit is een mooi moment om niet je spiegel, maar je zithouding bij te stellen. En een indicatie dat het bijna tijd is voor tip 4.

 

Tip 4: Neem regelmatig pauze

Veel mensen knallen het liefst zo snel mogelijk door naar hun vakantiebestemming. Toch is het voor je rug essentieel om regelmatig even kort te pauzeren en de benen te strekken. Even uitrekken en een korte wandeling doen wonderen. Reis je met kinderen? Dan is dit een uitgelezen moment om het stilzitten even te onderbreken met een snel potje tikkertje op een veilige plek langs de parkeerplaats. Zo is iedereen weer fris en opgeladen voor het volgende deel van de trip.

 

Tip 5: Wissel af met je reispartner

Ben jij ook zo iemand die het liefst zelf rijdt en heel stoer verkondigt dat je zo’n lange rit prima aankunt? Die eigenwijsheid doet je rug geen goed. Dus reis je samen? Wissel elkaar dan zo mogelijk iedere twee uur af met autorijden. Je rug zal je dankbaar zijn.

 

Tip 6: Draag een zonnebril

Je zou misschien denken: wat heeft een zonnebril hier nu mee te maken? Toch is het een goede tip om tijdens helder of zonnig weer een zonnebril te dragen in de auto. Constant met je ogen knijpen tegen de zon veroorzaakt namelijk vermoeidheid. Bovendien zorgt het voor spanning in de spieren in je gezicht, waardoor de peesplaat op je hoofd strak wordt getrokken en je hoofdpijn kunt krijgen.

 

Tip 7: Gebruik de cruise-control

Als het veilig kan, gebruik dan de cruise-control. Dit geeft je benen tijdelijk rust en zorgt voor een meer ontspannen houding. Het geeft je ook even de gelegenheid om wat te bewegen en je starre zithouding te onderbreken.

 

Tip 8: Pas regelmatig je stoel aan

Veel moderne auto’s hebben knoppen om de stoel gemakkelijk te kunnen verstellen. Maak tijdens een lange rit dus regelmatig gebruik van deze functie. Een kleine aanpassing in de kanteling van de rugleuning, de schuinte van je zitting of de steun in je onderrug zorgt voor een welkome afwisseling in je zithouding.

 

Tip 9: Oefeningen voor onderweg

Doe af en toe kleine oefeningen tijdens het rijden. Kantel bijvoorbeeld je bekken, ga van de ene bil op de andere zitten, draai met je schouders of buig je hoofd naar links en naar rechts. Ook met je armen en benen kun je kleine oefeningen doen: strek je armen, doe de vogeltjesdans met je ellebogen (allebei tegelijk is niet handig tijdens het rijden, maar om en om kan prima), beweeg je knieën of wiebel met je tenen. Wees creatief zolang het maar veilig kan: iedere beweging is mooi meegenomen.

 

Tip 10: Kom langs voor een check-up

De belangrijkste tip hebben we voor het laatst bewaard. Zorg dat je rug in een goede staat is voordat je aan de trip begint. Kom daarom van tevoren even langs de praktijk zodat de chiropractor je kan controleren. Zo begin je in de beste vorm aan de lange autorit.

 

Met deze 10 tips zal jouw rug de lange rit naar de vakantiebestemming vast en zeker overleven. Wij wensen je een goede reis en een heerlijke vakantie toe! Wil je nog even een afspraak maken voor een check-up voor je vertrekt? Bel dan 070 3502638.