Skip links

6 sporten die je thuis kunt doen

De gezondheidsvoordelen van bewegen kennen we allemaal. Vorige week hebben we bovendien geleerd dat sporten je ook gelukkig maakt. Toch past een sportschool of teamsport niet bij iedereen. Daarom vandaag aandacht voor sporten die je – alleen of samen – in en om het huis kunt doen.

 

Yoga

Yoga heeft allerlei gezondheidsvoordelen. Behalve dat het je spieren en botten versterkt en je lichaam flexibeler maakt, heeft het ook een positief effect op je bloedcirculatie en zuurstofopname. Daarnaast helpt yoga je mentaal te ontspannen, wat weer bevorderlijk is voor je zenuwstelsel en stressklachten helpt voorkomen of verminderen. Het enige dat je nodig hebt is een yogamatje, comfortabele kleding en een rustige plek. Kijk op YouTube voor yoga- en ademhalingsoefeningen voor beginners of download een van de vele apps.

 

Dansen

Dansen is leuk én gezond. Het is een goede cardio-workout, draagt bij aan flexibele en sterke spieren en helpt je kilo’s kwijt te raken. Kies een vorm van dansen die bij je past en ga lekker los in de woonkamer. Voor complete danslessen, korte tutorials of gewoon wat inspiratie kijk je wederom op YouTube. Zoek op termen als aerobics, zumba, salsa of hip-hop. Wil je er echt een workout van maken? Schaf dan een paar enkelgewichtjes aan.

 

Touwtjespringen en hoelahoepen

In de categorie ‘nooit gedacht dat je dat nog eens zou doen’: touwtjespringen en hoelahoepen. Klinkt misschien kinderachtig, maar het zou je verbazen hoe effectief deze cardio-oefeningen zijn om vet te verbranden. Bijkomend voordeel is dat je het gemakkelijk even tussendoor doet. Voor touwtjespringen kies je een sportspringtouw waarbij het koord meedraait. Wil je het zwaarder maken? Kies dan voor een springtouw met gewichten en voeg enkelgewichten toe. Voor het hoelahoepen zijn ook verzwaarde hoepels verkrijgbaar en zelfs gordels om te voorkomen dat de hoelahoep steeds om je enkels ligt.

 

Trainen met gewichten

Een krachttraining met gewichten kun je gemakkelijk thuis doen. Schaf wat dumbbells en een kettlebell aan of gebruik huis-tuin-en-keukenattributen. Wil je liever geen hulpmiddelen gebruiken? Zoek dan naar bodyweight oefeningen, waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt om je spieren te trainen. Krachttraining is wel blessuregevoelig, dus zorg voor een goede basishouding en bouw het gewicht en het aantal herhalingen per oefening en spiergroep langzaam op. Goede instructies vind je overal op internet, dus neem vooral je tijd om de verschillende oefeningen goed te leren uitvoeren.

 

HIIT-training

Hou je er wel van om uitgedaagd te worden? Probeer dan eens een HIIT-workout. Bij een High Intensity Interval Training (HIIT) wissel je intensieve oefeningen af met minder intensieve oefeningen of rust. Je kunt een HIIT-training volledig afstemmen op jouw niveau. Een HIIT-training is heel effectief, omdat je in vergelijking met andere sporten een groter effect kunt bereiken in kortere tijd. Maar pas op: HIIT is niet geschikt voor beginnende sporters. 

 

Klussen of tuinieren

Je zou het niet denken, maar klussen in en om het huis staat gelijk aan een flinke workout. Je bent continu actief en gebruikt spieren waarvan je niet wist dat je ze had. Een prima excuus dus om de lijst met projecten weer eens af te stoffen en aan de slag te gaan met het opruimen van je zolder, het uitmesten van de garage of het omspitten van de tuin.

 

Kun je niet intensief bewegen? Dan kun je ook nog denken aan een rustige sport als wandelen, fietsen of jeu de boules. Kies iets uit dat bij je past. Het belangrijkste is dat je met regelmaat in beweging bent.