Skip links

Chiropractie tijdens zwangerschap; hoe werkt dat?

Tijdens een zwangerschap stapelen de voorbereidingen zich op. De benodigdheden voor een baby zijn immers belangrijk, maar vergeet daarbij jezelf niet. Tijdens de zwangerschap ontstaat er extra druk op de rug en het bekken. Chiropractie kan een positieve werking hebben op deze klachten.

 

Waar komt de last vandaan?

In de periode dat je zwanger bent, maakt je lichaam extra hormonen aan. Deze bereiden je voor op de komst van je kind – of in sommige gevallen: kinderen. Helaas kan de ontwikkeling van het relaxin hormoon ervoor zorgen dat je gewrichten, de ruggenwervel en de spieren eromheen losser gaan zitten. De ontwikkeling van een groter wordende buik met een aanzienlijk gewicht trekt met neerwaartse kracht aan de voorkant van je wervelkolom. Klachten van pijn in de rug, druk op de ruggenwervel en bekkeninstabiliteit zijn hierbij mogelijke gevolgen.

 

Hoe werkt een chiropractor bij zwangerschap?

Eerder bespraken we al hoe de behandeling door een chiropractor werkt. De bovengenoemde zwangerschapssymptomen kunnen vaak worden verholpen door het functioneren van de wervelkolom en het bekken te onderzoeken en zo nodig te corrigeren. 

 

Is het veilig?

De chiropractor is een bevoegd therapeut en bekijkt je situatie individueel. Een behandelplan is altijd de basis van behandeling. Hierbij komen geen medicijnen of operaties te pas, maar wordt er door middel van fysieke correcties en oefeningen een oplossing gezocht om de klachten te verhelpen. Daarnaast zijn er verschillende behandeltechnieken die veilig toegepast worden voor moeder en kind. Onze praktijk beschikt over een behandeltafel speciaal voor zwangere vrouwen.

 

Wanneer moet ik komen?

Over het algemeen is het goed om langs te komen bij lichte klachten in elk stadium van de zwangerschap. Deze kunnen namelijk later uitgroeien tot verhindering van dagelijkse handelingen. Het kan zo zijn dat de klachten pas in de laatste twee tot drie maanden van de zwangerschap voorkomen. 

 

Heb je vragen of behoefte aan advies? Neem dan gerust contact op met de praktijk door te bellen naar 070 3502638.