Skip links

Gezond het nieuwe jaar in

Hoewel niet iedereen aan goede voornemens ‘doet’ (zo wel, lees dan even deze blog) voelen de meeste van ons toch de behoefte om na de december-feestmaand weer een tijdje wat gezondere keuzes te maken. Vandaag bespreken we een aantal basistips voor een goede gezondheid. 

 

Positieve impact

Veel gezondheidstips en leefstijladviezen zijn algemeen bekend. Toch worden ze vaak vergeten of realiseren we niet welke positieve impact ze op onze gezondheid kunnen hebben. Juist het naleven van dit soort algemene leefregels helpt je een sterke basisgezondheid te onderhouden en de kans op ziekte en blessures (inclusief nek- en rugklachten) te verkleinen.

 

Algemene tips voor goede gezondheid
  1. Zorg voor een goede lichamelijke conditie. Je bevordert je conditie door wandelen, fietsen of iedere sport waarbij je hartslag omhoog gaat. Hoe beter je basisconditie, hoe kleiner de kans op problemen.
  2. Stop met roken. Iedereen weet dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Het is bekend dat rokers onder meer een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van een hernia.
  3. Verminder de inname van cafeïne. Dit geldt zowel voor koffie (Nederland kent de op twee na hoogste koffieconsumptie per persoon van de wereld) als voor energiedrankjes. Een teveel aan cafeïne is een bekende veroorzaker van angsten, slaapproblemen en hoofdpijn.
  4. Drink voldoende water. Bij een (lichte) mate van uitdroging functioneert het lichaam en het brein minder goed. Dit is ook mede een veroorzaker van hoofdpijn. Een mooie stelregel is om 30 ml per kilo lichaamsgewicht per dag te drinken. Let op: hierbij tellen alleen water en kruidenthee mee (overige drankjes zijn in meerdere of mindere mate juist vochtafdrijvend).
  5. Zorg voor een gevarieerd dieet. Eet voldoende groente en fruit en regelmatig vette vis (goed voor het brein en zenuwstelsel). Eet je vegetarisch? Vul de benodigde nutriënten dan aan met een goed voedingssupplement.
  6. Neem voldoende rust. Rust is zeer belangrijk in het herstelproces. Niet alleen voldoende rust, maar ook kwalitatief goede rust. Hierbij spelen je matras en slaaphouding ook een belangrijke rol. Blauw licht (door beeldschermen) en de inname van koffie en alcohol stimuleren het lichaam, waardoor slapen moeilijker kan worden.
  7. Verminder stress. Probeer zoveel mogelijk stressfactoren (lichamelijk, mentaal en emotioneel) te vermijden, aangezien dit een belangrijke rol kan spelen bij lichamelijke klachten. Zo weten we bijvoorbeeld dat stress een bepalende rol speelt bij veel verschillende klachten, onder andere bij nek- en hoofdpijn.
  8. Zorg voor een gezond gewicht. Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht op langere termijn tot een hele reeks gezondheids- en gewrichtsproblemen kan leiden. Zo is overgewicht een factor in het ontwikkelen van lage rugpijn.
  9. Let op je houding. Je werk- en basishouding zijn belangrijke factoren in het ontwikkelen van lichamelijke klachten. Zorg voor afwisseling in lichaamshouding, zodat eenzijdige belasting tot een minimum beperkt wordt.
  10. Pleeg onderhoud. In de meeste gevallen bouwen problemen zich langzaam op. Pas als het lichaam de problemen niet meer kan opvangen ontstaan er klachten. Met een preventieve controle kan het minder goed functioneren van gewrichten ontdekt en hersteld worden vóór zich (serieuze) problemen voordoen. Laat dus enkele malen per jaar je wervelkolom controleren en zonodig corrigeren. 

 

Kortom: Een goed werkend lichaam met een algehele goede conditie zorgt voor minder klachten en een sneller herstel.

 

Met dank aan Chiropractie Lochem