Skip links

Op naar de 100 jaar

Lang, gelukkig en gezond leven, dat willen we natuurlijk allemaal. Maar wat is daar nu eigenlijk voor nodig? In deze blog delen we 9 kenmerken.

 

Blue Zones

Onlangs verscheen de serie Live to 100 op Netflix. In deze serie onderzoekt Dan Buettner de 5 gebieden op de wereld waar mensen een lang en gelukkig leven leiden – de zogenaamde ‘Blue Zones’. Een echte aanrader.

Blue Zone-bewoners blijken 9 specifieke eigenschappen te delen die kenmerkend zijn voor hun levensstijl. Deze gemeenschappelijke kenmerken worden ook wel de ‘Power 9’ genoemd.

 

De Power 9 voor een lang, energiek leven

 

1. Beweeg op een natuurlijke manier.
Hiermee wordt een lichte vorm van lichaamsbeweging bedoeld, zoals het huishouden doen, tuinieren, een wandeling maken, traplopen, thuistrainingen of oefeningen. Vooral wandelen is een goede manier om aan je dagelijkse beweging te komen. Iedere dag een paar keer van zitten naar staan is ook een aanrader.

 

2. Ken je doel: ‘Ikigai’
Mensen die ’s morgens wakker worden met een duidelijk doel voor ogen, tellen al gauw zeven jaar bij hun gemiddelde levensverwachting op. Het is ontzettend belangrijk een doel te hebben, je passie te ontdekken en die ook (voor een groot deel) te kunnen volgen.

 

3. Schakel een versnelling terug
Langdurige stress is slecht voor de mens. Schakel daarom een tandje terug en vind tijd om te ontspannen. Bijvoorbeeld door elke dag te mediteren, bidden, een dutje te doen of gewoon iets te doen wat je echt leuk vindt.

 

4. Verlaag je calorie-inname met 20%
Het verschil tussen ‘geen honger meer’ en ‘vol’ lijkt klein, maar heeft een groot effect. Eet tot je voor 80% vol zit en voorkom een ongezond overgewicht. Eet rustig en geniet van je voeding.

 

5. Baseer je eetpatroon voornamelijk op plantaardig voedsel
Bonen, noten en groene bladgroente zijn de basis van het dieet. (Biologisch) vlees wordt zo’n 4 à 5 keer per maand gegeten, in kleine porties.

 

6. Drink 1 tot 2 glazen rode wijn
Mensen in alle Blue Zones drinken alcohol met mate en met regelmaat. Gemiddelde drinkers leven langer dan niet-drinkers. De truc is om 1-2 glazen (bij voorkeur Sardinische Cannonau) wijn te drinken, met vrienden en/of met eten. En nee, het is niet de bedoeling om die 14 glazen op te sparen en ze allemaal op zaterdag te drinken.

 

7. Ergens bij horen
Op vijf na behoorden alle 263 honderdjarigen die zijn geïnterviewd tot een of andere geloofsgemeenschap. De denominatie lijkt er niet toe te doen. Onderzoek toont aan dat vier keer per maand een religieuze dienst bijwonen, 4-14 jaar extra levensverwachting oplevert.

 

8. Familie
Tijdens de onderzoeken kwam naar voren dat de familie een belangrijke rol speelt tijdens het ouderwordingsproces. Investeer in tijd met je kinderen en ouders/familie.

 

9. Sociaal netwerk
Ook een goede vriendenkring en voldoende sociale contacten draagt bij aan een extra lange levensverwachting.